De zus van Jan Arend Teunissen uit het Brummen is alles kwijt. In de nacht van vrijdag op zaterdag gingen haar winkel en haar huis helemaal in vlammen op. “Ze heeft alleen nog een koffertje met vakantiekleding.”

Het Gelderse dorp wordt rond 01.00 uur opgeschrikt door een brand op het Marktplein in het centrum. Jan Arend Teunissen wordt ‘s nachts wakker gemaakt door een buurtbewoner. Er woedt een brand in de bakkerij tegenover zijn huis.

Lees ook: Enorme brand in Brummen verwoest drie woningen: negen mensen dakloos

Het vuur lijkt zich op dat moment te beperken tot de bakkerswinkel, vertelt Teunissen aan Hart van Nederland. “Ik had niet de indruk dat het zou opschalen naar dit niveau.” Toch breidt de brand zich snel uit en gaan de huizen boven de winkels ook in vlammen op. “Uiteindelijk zijn er drie panden verloren gegaan.”

‘Vakantiekleding enige wat ze nog heeft’

Een van de getroffen winkels is het Blokker-filiaal van zijn zus. Zelf was Teunissen eerder de eigenaar en droeg hij de zaak aan haar over. “Het is triest. De tranen schieten in mijn ogen.”

Teunissen heeft inmiddels een kijkje genomen in de afgebrande winkel. “Het is een complete ravage. Van voren gezien lijkt alles nog in tact, maar daarachter is alles ingestort.” Hij schat dat de schade in de miljoenen zal lopen. “Om dit weer goed te krijgen, ben je wel een jaar bezig. Of langer misschien.”

De zus van Teunissen komt zaterdag terug van haar vakantie. Hij ziet op tegen het moment dat hij de schade aan haar moet laten zien. “Daar heb ik wel moeite mee, ja. Ze komt zo terug, met haar koffertje met vakantiekleding. En dat is gelijk het enige wat ze nog heeft, samen met haar man.”

Brand slaat gat in hart van Brummen

In totaal raken negen mensen dakloos na de enorme brand. Het nieuws hakt er goed in bij de inwoners van het dorp. “Dit waren drie beeldbepalende gebouwen in het hart van Brummen”, legt Teunissen uit. “Het is altijd het kloppend hart van het dorp geweest waar de mensen graag kwamen.”

Hij hoopt dan ook vurig dat de panden opnieuw gebouwd zullen worden, maar gerust is de ondernemer daar niet op. “Een aantal jaren geleden was er ook al een megabrand in het dorp, een straat verderop. Dat heeft een enorm gat in het dorp achtergelaten. Het is er nog steeds.”

Source link
Hart van NederlandHart van Nederland

nuno-show.nl