Twee miljard schadevergoeding in zaak Roundup

Een jury in Californië heeft bepaald dat chemieconcern Bayer twee miljard dollar schadevergoeding moet betalen aan een echtpaar dat stelt kanker te hebben gekregen door het gebruik van onkruidverdelger Roundup. Dat meldt persbureau Reuters.

De zaak draait om het echtpaar Alva en Alberta Pilliod, die stellen dat zij non-Hodgkin-lymfoom hebben gekregen vanwege het jarenlange gebruik van de onkruidverdelger in hun tuin. Mogelijk wordt het bedrag dat is vastgesteld in de zaak van het echtpaar Pilliod nog omlaag bijgesteld.

Dit is de derde zaak rondom het verdelgingsmiddel waarbij door de jury een schadevergoeding is bepaald. In de eerdere zaken, ook in Californische rechtbanken, ging het om bedragen van tachtig miljoen dollar en 78 miljoen dollar, waarbij die laatste omlaag werd bijgesteld vanaf 298 miljoen dollar.

Glyfosaat

Bayer stelt dat het niet is bewezen dat glyfosaat, het actieve bestandsdeel in de onkruidverdelger, kanker veroorzaakt. Het beroept zich daarbij op het EPA (Environmental Protection Agency) dat geen gevaar voor de gezondheid ziet. Kankerinstituut IARC stelde echter in 2015 dat het middel wel kankerverwekkend is voor mensen.

Bayer heeft aangegeven in hoger beroep te zullen gaan in de zaak van het echtpaar Pilliod. Ook in de twee eerdere zaken loopt nog een hoger beroep. Intussen zijn er nog ruim dertienduizend vergelijkbare rechtszaken tegen Bayer opgestart. In komende augustus wordt er voor het eerst een jury-uitspraak buiten Californië verwacht, in de stad St. Louis in Missouri.


Lees ook: Bayer verliest voor de tweede keer pesticidezaak in de VS

Origineel werd Roundup geproduceerd door het bedrijf Monsanto, dat vorig jaar door het Duitse Bayer werd overgenomen. Maar Bayer lijdt onder de rechtszaken: nadat de eerste schadevergoeding van miljoenen was vastgesteld zag het bedrijf een koersval van zo’n tien procent. Daarnaast zijn er ook al duizenden banen arbeidsplaatsen verdwenen bij reorganisaties. De uitspraak van de zaak van het echtpaar Pilliod kwam nadat de beurzen waren gesloten.

Source link
2019-05-13 23:47:22

nuno-show.nl

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: