‘Te weinig bouwplannen om woningtekort terug te dringen’

Er zijn onvoldoende bouwplannen om het tekort op de woningmarkt terug te dringen. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een maandag gepubliceerd onderzoek dat het uitvoerde in opdracht van branche-vereniging Bouwend Nederland. Om te voldoen aan de in de Nationale Woonagenda gestelde doelstellingen, moet de komende vijf jaar de „harde” bouwcapaciteit verdubbeld worden. Dit zijn geplande woningen die al vastgelegd zijn in bestemmingsplannen.

Er zijn de komende jaren concrete plannen voor 300.000 woningen, aanzienlijk minder dan de benodigde 450.000 woningen, blijkt uit het onderzoek van EIB. En zelfs met dit soort harde plannen gaat nog wel eens wat mis, zegt EIB-directeur Taco van Hoek. Om die reden moet je „overprogrammeren”, aldus Van Hoek, en zijn er eigenlijk harde bouwplannen voor 600.000 woningen nodig de komende vijf jaar.

Met name in groeigebieden zoals Zuid-Holland en Utrecht, schrijft EIB, blijft de productie tot nu toe sterk achter bij de ambities uit de Nationale Woonagenda.
In dat kabinetsplan is de ambitie uitgesproken om tot 2025 elk jaar 75.000 woningen te bouwen om het tekort op de woningmarkt te verkleinen. De afgelopen jaren lag het aantal daadwerkelijk gebouwde woning jaarlijks zo’n tienduizend lager.


Lees ook: Minister Ollongren presenteert ‘reddingsplan’ voor huizenmarkt

Source link
2019-05-13 08:12:07

nuno-show.nl

error: Content is protected !!

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: