Saoedische olietankers aangevallen voor kust V.A.E.

Twee Saoedische olietankers zijn zondag doelwit geworden van een aanval voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (V.A.E.). Dat heeft de Saoedische minister van Energie maandag gezegd, aldus persbureau Reuters. Er zijn geen gewonden gevallen. Wel is er „behoorlijke schade”, aldus de minister. De tankers waren onderweg om Saoedische olie op te pikken en naar de Verenigde Staten te vervoeren.

Ook vier commerciële schepen van de V.A.E. zouden zijn getroffen door aanvallen. Wat die precies inhielden, heeft de V.A.E. niet bekendgemaakt. De vier schepen werden getroffen voor de kust van Fujairah, enkele uren nadat Iraanse en Libanese media berichten naar buiten brachten over explosies in die havenstad. Die berichten bleken onwaar, aldus persbureau AP.

Het is nog niet bekend wie achter de reeks aanvallen zit. Saoedi-Arabië spreekt van „sabotage” en noemt het offensief een poging de wereldwijde bevoorrading van olie te ondermijnen.


Lees ook:
Iraanse agressie? Groeiende Amerikaanse agressie eerder

Groeiend conflict Iran en VS

De zeestraat tussen de Golfstaten en Iran, is een belangrijke doorvoerroute van olie en gas. De spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten, bondgenoot van de Golfstaten en Saoedi-Arabië, lopen de afgelopen week verder op. Iran verzet zich tegen Amerikaanse sancties en de aanwezigheid van het leger van de VS in de regio. Vorig jaar trokken de VS zich uit de nucleaire deal met Iran. Iran maakte vorige week bekend dat het de uraniumproductie zal opvoeren als er binnen zestig dagen geen nieuwe deal komt.

De Verenigde Staten hebben zondag een waarschuwing uitgebracht voor schippers in de zeestraat omdat „Iran of zijn bondgenoten” aanvallen zouden kunnen uitvoeren. De Amerikanen hebben een vliegdekschip en bommenwerpers ingezet.

Kort na de aanvallen zondag verzocht het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken om opheldering over wat er gebeurd is. Het ministerie waarschuwde voor een „samenzwering, georkestreerd door kwaadwillenden”.

Source link
2019-05-13 06:58:10

nuno-show.nl

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: