nuno-show.nl

De onrust begon een aantal weken geleden als protest tegen racisme. Papoea-studenten op Java zouden ‘apen, varkens en honden’ zijn genoemd. Inmiddels is het protest omgeslagen in een hernieuwde strijd om onafhankelijkheid.

Dat laatste is in ieder geval wat prominente onafhankelijkheidsleiders hopen, zeggen ze tegen The Guardian. “De demonstraties zijn een spontane actie tegen racisme, maar wat de mensen echt willen is vrijheid”, zegt een van hen tegen de krant.

Papoea kent al decennialang een sterke weerzin tegen het Indonesische gezag. “Ze vinden dat Indonesië hun gebied uitbuit voor economisch gewin en voelen zich niet gewaardeerd”, zegt Kas. Al sinds 1963 bestaan er separatistische groeperingen. Volgens Human Rights Watch maken Indonesische veiligheidsdiensten zich schuldig aan mensenrechtenschendingen in de provincie.

‘Een vrij Papua, dat is wat de apen willen’

Ook de demonstranten op Papoea lijken tot geweld in staat. Op videobeelden is te zien dat ze gewapend zijn met stokken en pijl en boog. Er wordt ook vredig gedemonstreerd, bijvoorbeeld door het dragen van de verboden Morgenster-vlag van Papoea. Ook hebben sommige demonstranten racistische leuzen tot geuzennaam verheven. “Een vrij Papoea, dat is wat de apen willen”, staat op spandoeken.

De Indonesische minister Wiranto van Nationale Veiligheid heeft een onderzoek naar het racisme aangekondigd. Maar een verzoek tot een referendum over onafhankelijkheid voor Papoea sloot hij direct uit.

Source link
NOS Nieuws