‘Opnemen’, ‘wegsturen’ of ‘geen probleem’. Zo denken Europeanen over migranten

Gemiddeld ziet 64 procent van de Europeanen migratie tussen landen binnen de EU als iets positiefs, blijkt uit de meest recente Eurobarometer, een enquête onder inwoners van alle EU-lidstaten. Maar immigratie vanuit landen buiten de unie, wordt door maar 40 procent van de Europeanen als iets positiefs beschouwd.

De cijfers verschillen sterk per land. In Nederland is 43 procent positief over immigratie vanuit niet-EU landen, in Hongarije 21 procent, in Italië 30 procent en in Duitsland 40 procent.

“Wat je bij Europeanen veel ziet is een dubbele mening”, zegt hoogleraar Claes de Vreese. Hij onderzoekt de houding van Europeanen tegenover de EU en Europese thema’s. “De meeste Nederlanders vinden de open grenzen binnen de EU een goede zaak en vinden dat ze overal moeten kunnen werken. Maar ze zijn veel meer verdeeld over de vraag of arbeidsmigranten uit andere EU-landen goed zijn voor de economie.”

Geen ‘migratieverkiezingen’

Duitsland en Italië zijn landen die de laatste tijd relatief veel asielzoekers hebben opgevangen. Hongarije daarentegen weigert mee te doen aan het herverdelen van asielzoekers. In deze drie landen is migratie dan ook een belangrijk thema, en bovendien zijn de Europese verkiezingen van volgende week de eerste na de migratiecrisis.

“Toch staat het thema bij de kiezers niet zo hoog als klimaat, terrorisme en mensenrechten”, zegt De Vreese. “Het blijft een spannend en belangrijk thema, maar het is ook niet zo dat het dit jaar migratieverkiezingen zouden zijn.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de Europese Unie? EU-correspondent Sander van Hoorn legt het uit:

Source link

nuno-show.nl

error: Content is protected !!

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: