Taking too long? Close loading screen.
Mentalist Nuno

Minister Bruins trekt wetsvoorstel tegen zorgfraude in

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) schrapt een wetsvoorstel tegen zorgfraude. Dat bevestigt het ministerie na vragen van NRC. Het voorstel, dat bij de Eerste Kamer lag, geeft zorgverzekeraars onder bepaalde voorwaarden inzage in medische dossiers van verzekerden. Zo wilden zorgverzekeraars fraude met valse declaraties opsporen bij zorgaanbieders waar ze geen contract mee hebben. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) werkt nu aan een nieuw wetsvoorstel met meer privacywaarborgen.

Het wetsvoorstel, voluit ‘Verbeteren van toezicht, opsporing, naleving en handhaving in de zorg’, werd in 2014 ingediend door toenmalig minister Edith Schippers (VVD). In 2016 werd het goedgekeurd door de Tweede Kamer. De PvdA, toen nog voorstander en coalitiepartner, is inmiddels tegen.

Afgelopen tijd werd duidelijk dat Bruins te weinig steun had voor het wetsvoorstel. Medio december had de minister de Eerste Kamer gevraagd om de wet aan te houden. Omdat een wetsvoorstel maximaal zes maanden kan worden aangehouden, besloot Bruins de eer aan zichzelf te houden.

De minister werkt daarom aan een nieuw wetsvoorstel tegen zorgfraude dat opnieuw langs de Tweede Kamer zal moeten.

Volgens een woordvoerder van VWS komt in dat nieuwe voorstel te staan dat verzekerden vooraf worden geïnformeerd als een verzekeraar een medisch dossier wil onderzoeken. Zij kunnen zo’n onderzoek dan weigeren met een beroep op privacy. Wel blijft het raadplegen van een medisch dossier zonder toestemming mogelijk bij sterke vermoedens van fraude.

Fraude

De omvang van zorgfraude is moeilijk in te schatten, zo schreef minister Bruins in oktober in antwoord op vragen van de Eerste Kamer. Door zorgverzekeraars wordt het onterecht gedeclareerde bedrag op zo’n 27 miljoen euro geschat.

De Eerste Kamerfractie van de SP is verheugd over de intrekking van het wetsvoorstel. „Wij vinden dat de politietaak weggehouden moet worden van zorgverzekeraars”, zegt SP-senaatslid Hans-Martin Don. „De opsporing van fraude zou door toezichthouders moeten worden gedaan, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit.”

Source link
2019-05-13 12:45:43

nuno-show.nl

error: Content is protected !!

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: