De Amerikaanse beveiligingsconsultant Joseph Tartaro heeft 12.049 dollar aan onterecht toegewezen verkeersboetes gekregen, omgerekend bijna 11.000 euro. De boetes worden zijn kant op gestuurd omdat zijn kenteken een programmeursgrapje bevat.

Dat vertelde Tartaro tijdens een presentatie op hackersconferentie Defcon, aldus Wired.

In de Verenigde Staten kun je een zelf verzonnen kenteken aanvragen. Tartaro koos voor een nummerbord met de tekst ‘null’. Deze term wordt door computers gebruikt om duidelijk te maken als er niks vermeld staat in een veld.

De man dacht dat het kenteken zou voorkomen dat hij verkeersboetes moest betalen, omdat computers in de war zouden raken als het woord werd ingevuld. Een jaar na het registreren van het woord kreeg hij echter een verkeersboete van een andere automobilist thuisgestuurd.

Steeds een boete als een agent niks invult

Tartaro betaalde de boete, waarna zijn auto in een boetesysteem van de computers van de Department of Motor Vehicles (DMV) terechtkwam. Sindsdien kreeg hij iedere keer een boete als een agent vergat om het kenteken in te voeren bij het uitdelen van een boete.

Een bedrijf dat de boetes moest afhandelen wilde ze niet kwijtschelden, tenzij Tartaro kon bewijzen dat hij echt niet de bezitter van alle beboete auto’s is. Hij kreeg zelfs boetes uit 2014, jaren voordat hij zijn kenteken had geregistreerd.

Na gesprekken met de DMV wist Tartaro zijn boetes terug te brengen naar een bedrag van 6.262 dollar, omgerekend ongeveer 5.600 euro. Hij ontvangt nog steeds nieuwe verkeersboetes. Iets later werd het bedrag nog verder omlaag gebracht, naar 140 dollar.

Tartaro moet een deel van de boetes betalen

Tegelijkertijd eist de DMV dat Tartaro een deel van de boetes betaalt. Doet hij dit niet, dan mag hij zijn auto niet opnieuw bij de overheidsinstantie registreren. Dat weigert de consultant te doen, omdat dit een schuldbekentenis zou zijn.

“Als ik mijn kenteken nu nog probeer te veranderen, denk ik dat de situatie nog verwarrender wordt”, aldus Tartaro. “Ik durf hem pas te veranderen als dit allemaal is opgelost.”

Source link
NU

Nuno

Author Nuno

More posts by Nuno