Justitieminister VS start onderzoek naar beweegredenen Ruslandonderzoek | NU

Er komt een onderzoek naar de beweegredenen achter het Ruslandonderzoek in de VS van speciaal aanklager Robert Mueller. Ook de wijze waarop informatie is gewonnen wordt onder de loep genomen, meldt persbureau Associated Press (AP) op basis van een anonieme bron.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft advocaat John Durham van de staat Connecticut aangesteld om het onderzoek te leiden.

De Amerikaanse president Donald Trump vroeg al langer om een dergelijk onderzoek. Hij noemde het Ruslandonderzoek altijd een “heksenjacht”, opgezet door zijn politieke rivalen.

Vanuit datzelfde kamp klinkt kritiek op de beslissing om de gang van zaken van het Ruslandonderzoek te beoordelen. Volgens critici dient Barr niet “het belang van het Amerikaanse ministerie van justitie maar die van president Trump”.

‘Trump speelde niet samen met de Russen’

Na een onderzoek van bijna twee jaar concludeerde Mueller eind maart dat de Russische regering op “overweldigende en systematische wijze invloed had uitgeoefend op de presidentsverkiezingen van 2016”. Echter zou er onvoldoende bewijs zijn dat leden van het campagneteam van Trump met de Russen hadden samengespannen.

Het 448 pagina’s tellende rapport werd in maart naar Barr gestuurd, die krap een maand later een hevig gecensureerde variant openbaarde. Daarvoor verzond hij al een samenvatting van vier pagina’s van het rapport aan het Amerikaanse Congres, die volgens Mueller “het Ruslandonderzoek niet volledig weergeeft”.


Speciaal aanklager Robert Mueller (Foto: AFP)

Motie van minachting tegen William Barr

Woensdag 8 mei nam de justitiecommissie nog een motie van minachting aan, die was ingediend door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Daar zwaait een Democratische meerderheid de scepter. Zij nemen het Barr kwalijk dat hij geen volledige versie van het Ruslandonderzoek vrijgeeft.

De motie moet nog wel worden goedgekeurd door een meerderheid van het Huis, maar gezien de Democratische dominantie in de Amerikaanse ‘Tweede Kamer’ lijkt dat obstakel te overbruggen.

Het Witte Huis maakte voor die stemming bekend dat de regering-Trump gebruik maakt van ‘executive privilege’, waarmee de president en de regering als uitvoerende macht informatieverzoeken vanuit de wetgevende of rechtelijke macht kunnen blokkeren.

Barr verscheen eerder ook niet op een hoorzitting van het Huis om tekst en uitleg te geven over het rapport van het Ruslandonderzoek. Hij noemde de hoorzitting “ongehoord en onnodig”.

Source link
2019-05-14 06:41:02

nuno-show.nl

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: