Hooggerechtshof VS: gebruikers mogen Apple aanklagen

Een groep Apple-gebruikers mag een zaak beginnen tegen de techgigant. Ze beschuldigen Apple van het monopoliseren van de applicatiemarkt met de App Store. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag geoordeeld, aldus persbureau Reuters.

De mogelijkheid tot een groepsrechtszaak vanwege ‘monopolieschade’ schept een precedent voor gebruikers om tegen bedrijven en platforms met monopoliemacht, ook wel de Big Tech. In de VS kunnen schadeclaims tegen monopolisten in de miljarden lopen. Critici hopen dat alleen al de dreiging van dergelijke claims bedrijven ertoe beweegt voorzichtiger te zijn.

Op dit moment bepaalt de techreus onder welke voorwaarden de apps in de App Store verkocht mogen worden. Ook lopen alle betalingen voor en in de apps via Apple. Daarbij levert Apple al zijn toestellen met eigen apps, zoals Kaarten, stappenteller Gezondheid en webbrowser Safari. De app-ontwikkelaars moeten daarmee concurreren.

Autoriteit Consument en Markt

In april werd duidelijk dat ook de Autoriteit Consument en Markt kijkt of Apple met de App Store misbruik maakt van zijn machtspositie. De ontwikkelaars van nieuwsapps zijn hier de aanjagers van de zaak. Zij stellen dat ze te afhankelijk zijn van Apple om hun producten in de markt te zetten.

De mogelijke rechtszaak en de verhoogde importheffingen van China op Amerikaanse producten zorgden ervoor dat Apple een zware dag had op de beurs in New York. Rond het middaguur (lokale tijd) stond het techbedrijf vijf procent in de min.

Source link
2019-05-13 17:15:40

nuno-show.nl

error: Content is protected !!

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: