Hoe Orbán stemmen van Hongaarse minderheid in Servië voor zich wint

De staat geeft ook goedkope leningen aan Hongaarse boeren in Vojvodina. Dat gebeurt via de stichting Prosperitati, die wordt deels gerund door Fidesz’ zusterpartij SVM (Alliantie voor Vojvodina Hongaren). De stichting investeert ook in het ontwikkelen van toerisme.

Toch trok de voetbalacademie de meeste aandacht, zegt journalist Sinkovics. “De opening was een enorme happening, iedereen wilde een glimp van Orban opvangen.” Er was weinig kritiek in Vojvodina. “Ze hadden ook de wegen en de huizen kunnen opknappen, maar dat springt toch minder in het oog,” zegt Sinkovics, terwijl hij uitkijkt op het ommuurde complex met gloednieuwe kunstgrasvelden, een tennisbaan en luxe accommodatie.

‘Enorme braindrain’

Hij vraagt zich hardop af wie gebruik gaat maken van de academie. “Ze willen talenten uit de regio opleiden, maar ik zou niet weten waar ze die willen vinden. Vojvodina kampt met een enorme braindrain. Jongeren verlaten het land, want met hun EU-paspoort kunnen ze meer bereiken in andere Europese landen.” Overigens zijn volgens lokale media inmiddels 23 jonge voetbaltalenten begonnen met hun opleiding.

Er wordt weinig geklaagd in Vojvodina. En op de stem van de 200.000 Hongaren die nog niet zijn vertrokken, kan Orbán waarschijnlijk wel rekenen. Ook de Servische regering klaagt niet. Premier Ana Brnabic moedigde Hongaren in Vojvodina juist aan te gaan stemmen voor Hongarije. Servië hoopt over een paar jaar ook lid te worden van de EU.

En via een Europarlementariër als Andor Deli, die zowel de Servische als de Hongaarse nationaliteit heeft, ziet Servië ook de eigen belangen behartigd worden in Brussel.

Source link

nuno-show.nl

error: Content is protected !!

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: