Taking too long? Close loading screen.
Mentalist Nuno

Hanzeliga: meer financiële stabiliteit of meer verdeeldheid in Europa?

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk verliest Nederland een belangrijke bondgenoot in de Europese Unie. Bij de zoektocht naar nieuwe vrienden put Nederland inspiratie uit de middeleeuwse Hanze, een samenwerkingsverband van steden en handelaren rond de Oost- en Noordzee.

Sinds anderhalf jaar trekt Nederland in de eurozone veel op met ‘Hanzelanden’ Ierland, Denemarken, Zweden, Finland, Litouwen, Letland en Estland. De landen, waarvan de ministers van Financiën vandaag samenkomen, zijn voor een streng economisch beleid om zo de muntunie stabiel te houden. Maar de zuidelijke lidstaten vinden dat de Hanzeliga de eenheid in de unie ondermijnt.

Vuist maken tegen Italië

“Ik vind dat de druk van andere EU-landen en Europese instellingen wel wat groter kan”, zegt Vilius Sapoka, de minister van Financiën van Litouwen. Hij wil dat noordelijke landen samen een vuist maken tegen landen als Italië, die het niet zo nauw nemen met de Europese begrotingsregels. Deze week nog riep de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini zijn regering op om het begrotingstekort met méér dan de door de EU toegestane drie procent te laten groeien. Hij vindt dat de begrotingsregels rampzalig zijn voor de EU.

Het arme Litouwen heeft flink moeten bezuinigen om toegelaten te worden tot de eurozone, en wil dat Italië zich ook aan de strenge regels houdt. “De EU is een grote club, en we hebben regels gemaakt”, zegt Sapoka. “Als we ons daar niet aan houden ga je je afvragen of nog blij bent met de club.”

Als klein land heeft Litouwen weinig invloed in de EU. De minister is dan ook enthousiast over het initiatief van Nederland om met een groep noordelijke landen een nieuw machtsblok te vormen. In de Hanzeliga proberen de landen op andere lidstaten druk uit te oefenen om het Europese begrotingsbeleid op de letter na te leven.

De liga is verder tegen een transferunie met uitgebreide geldstromen van rijkere landen naar armere landen. De Hanzelanden willen bovendien een kleinere Europese begroting, tegen de zin van de Fransen en Duitsers.

Toonbeeld van welvaart

De Hanzegroep bestaat inmiddels anderhalf jaar. De landen vergaderen op initiatief van de Nederlandse minister van Financiën, Wobke Hoekstra. De groep staat voor een harde aanpak, zei Hoekstra vorige week. “Ik ben ervoor dat wie niet hervormt, wie Europees geld onverstandig besteedt, geen aanspraak meer kan maken op Europees geld.”

Source link

nuno-show.nl

error: Content is protected !!

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: