Groenland is niet te koop, zo laat de minister van Buitenlandse Zaken weten na berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump overweegt het eiland te kopen. Wel staat Groenland open om zaken te doen met de Amerikanen.

Groenland, een autonoom gebied binnen het koninkrijk Denemarken, heeft naar verluidt de interesse van Trump gewekt omdat het rijk is aan uranium en andere zeldzame aardmetalen. Ook is het grootste eiland ter wereld interessant geopolitiek gezien.

Trump reist in september af naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. Er zal onder meer gesproken worden over het Noordpoolgebied.

“We staan open om zaken te doen, maar staan niet te koop”, aldus Ane Lone Bagger, de Groenlandse minister van Buitenlandse Zaken.

De Deense politiek reageert lacherig maar ook geïrriteerd op het idee. “Een totale catastrofe”, noemt de voormalige Amerikaanse ambassadeur, Rufus Gifford, voor Denemarken het.

Voormalig Deens minister van Buitenlandse Zaken, Martin Lidegaard, noemt het een “grotesk voorstel”: “We hebben het hier over mensen. Je kunt Groenland niet zomaar verkopen als een ouderwetse koloniale macht.”

Source link
NU

Nuno

Author Nuno

More posts by Nuno