nuno-show.nl

Juist die vrijheid staat onder druk, vrezen de drie. Zo wijst Chow op Cathay Pacific. Onder druk van de Chinese regering vielen bij de Hongkongse luchtvaartmaatschappij meerdere ontslagen nadat medewerkers zich hadden aangesloten bij de protesten.

En dat is niet het enige stukje Hongkongse identiteit dat afbrokkelt volgens de drie inwoners van Hongkong. In de straten, gebouwen en scholen van de stad klinkt steeds minder Kantonees, de moedertaal van veel Hongkongers.

“Vroeger doceerde bijvoorbeeld het overgrote deel van de scholen nog in het Kantonees. Maar je ziet Mandarijn, de officiële voertaal in China, steeds meer oprukken in klaslokalen”, zegt Cheng. In 2018 was Mandarijn de voertaal in ruim 70 procent van de Hongkongse basisscholen. “Wij zijn de laatste generatie die nog goed Kantonees spreekt.”

Wat er na 2047 gebeurt, als aan de 50-jarige overgangsperiode een einde komt, is nog onduidelijk. Op den duur zal het verschil tussen Hongkong en China volledig vervagen, denken de kantoormedewerkster en Chow. “Chinezen en Hongkongers gaan steeds vaker met elkaar om. Hoe we praten, lopen en denken zal ooit precies hetzelfde zijn”, meent de kantoormederwerker.

Chow zit daar nog het meest mee van de twee. “In China willen ze wel de grond van Hongkong, maar niet het volk.”

Source link
NOS Nieuws