Taking too long? Close loading screen.
Mentalist Nuno

Christchurch call’ tegen extremisme op internet? ‘Het vuil komt altijd terug’

Kopieën van de recente livestream in Christchurch belandden ook op YouTube, het videoplatform van Google. Kristie Canegello is daar verantwoordelijk voor het weren van extremistische berichten.

Ze noemt het aantal keren dat gebruikers de beelden probeerden te uploaden ‘zonder precedent’ maar kan geen aantallen noemen. “We hebben zowel onze techniek als menselijke moderatoren ingezet om verspreiding te voorkomen.”

“Voor ons is het dweilen met de kraan open” zegt De Charron. Het komt altijd maar weer terug. Korreliger of gefilmd van een scherm. De kunstmatige intelligente filter twijfelt dan, en dan geven ze het door aan de content moderators.”

Radicaliseringmachine

De grote sociale mediaplatforms hebben een radicaliseringsmachine gebouwd, zegt Jonathon Morgan van New Knowledge. Hij is expert op het gebied van desinformatie en online-extremisme en was adviseur van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. “Extremistische politieke meningen kunnen tot offline geweld leiden”, zegt hij.

Google tracht gebruikers die naar extremistische inhoud zoeken te verwijzen naar journalistieke en wetenschappelijke bronnen. Canegallo: “We geven extra gewicht aan gezaghebbende bronnen.”

Maar de praktijk blijkt weerbarstig. Als we op Google uitleg zoeken over ‘omvolking’, een complottheorie waarin de elite het blanke ras zou willen vervangen, is de eerste aanbevolen video van de extreemrechtse activist Lauren Southern.

“Zelfs die tienduizend moderatoren die Facebook wil inzetten, zijn niet genoeg”, denkt Morgan. Ex-content-moderator De Charron is het met hem eens: “Wij lossen niets op. We zijn de schoonmakers, maar het vuil blijft terugkomen.”

Volgens Morgan is er sprake van een systeemfout. “Zolang emotie, woede en polarisatie het verdienmodel van dit soort platform voeden, verandert er niets wezenlijks.”

Source link

nuno-show.nl

error: Content is protected !!

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: